REWORKS FESTIVAL 2012 THESSALONIKI

Ο Ακρόαμα 97,8 fm Καβάλα και ο Βαγγέλης Καράλης βρέθηκαν στο σύγχρονο οπτικό-ακουστικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Για 8η συνεχόμενη χρονιά το Reworks Festival πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ένα σύγχρονο οπτικό-ακουστικό Φεστιβάλ που προβάλλει καλλιτεχνικά ρεύματα απ’ όλο τον κόσμο, καθιστώντας την όμορφη πόλη του Βορρά σημείο συνάντησης των φίλων της μουσικής από όλη την χώρα και το εξωτερικό.

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ επεκτάθηκε από 2 σε 3 ημέρες (21-23 Σεπτεμβρίου) λαμβάνοντας χώρα σε περισσότερες από 1 χώρο εντάσσοντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μέσα σε αυτή την γιορτή παρουσιάζοντας 40 καλλιτέχνες και σχήματα. Μια συλλογή ήχων και ιδεών, ένα παράθυρο στο αύριο με το κοινό (το οποίο ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, περίπου 10.000) να παρασύρεται σε πολύχρωμα ρεύματα της μουσικής και της μοντέρνας τέχνης. Ένα ταξίδι με οδηγό τις αισθήσεις, την ψυχή και την καρδιά. Αυτό είναι το Reworks!

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου / Free Stage
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα street party δωρεάν για το κοινό την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά και Ζεύξιδος) με την παρουσίαση καλλιτεχνών της πόλης (Christos Mavridis / Actor One, Petran, Karreta, Jose Amba) χαρίζοντας ένα ευχάριστο απόγευμα γεμάτο μουσική.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου / MYLOS complex
Το main menu του Φεστιβάλ «προσφέρθηκε» το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο του Μύλου. 21 καλλιτέχνες, 5 διαφορετικά stages και το πάρτυ μόλις ξεκίνησε! Όπως είναι φυσικό είναι δύσκολο να σας παρουσιάσω όλα τα ονόματα για αυτό τον λόγο πάμε να δούμε μαζί ορισμένους από τους καλλιτέχνες οι οποίοι συγκέντρωσαν τα περισσότερα βλέμματα του κοινού.

Sebastien Tellier (France)

Θεωρείται σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της διεθνούς ποπ μουσικής. Διαθέτοντας Γαλλική φινέτσα, χιούμορ και ρομαντισμό ο Tellier παρουσιάζει την λάμψη του Παρισιού μέσα από την μουσική του. Ποπ ακούσματα, με 70’ς αισθητική και ήχους από την εποχή των διάσημων καμπαρέ συμπληρώνουν τον ηχητικό διάκοσμο της δουλειάς του. Η μουσική του έχει ντύσει ταινίες όπως «Χαμένοι στη μετάφραση» και «Somewhere» της Σοφίας Κόπολα. Μάλιστα έχει εκπροσωπήσει την Γαλλία στην Eurovision. Στο Φεστιβάλ μας παρουσίασε το νέο του άλμπουμ αλλά και τις μεγάλες του επιτυχίες.

Nicolas Jaar (USA)

Ένα από τα highlights του φετινού Reworks ήταν ο Nicolas Jaar. Ασφυκτικά γεμάτο το Atrium stage όπου ο Jaar και η μπάντα του ξεσήκωσε το πλήθος το οποίο ήταν ενθουσιώδεις. Εγκεφαλική, άκρως ταξιδιάρικη ηλεκτρονική μουσική με live τρομπέτα και πιάνο να αναμειγνύονται αρμονικά συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο-μοναδικό μουσικό στυλ. Ο κόσμος το γνωρίζει αυτό καλά και φρόντισε να μην χάσει την συγκεκριμένη εμφάνιση.

Daniel Bortz (Germany)
Αργή house & disco, μουσική που σε «κερδίζει» σιγά σιγά στο χρόνο είναι χαρακτηριστική του Daniel Bortz από το Μόναχο, ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς που μας πέρασε, αγαπημένος του Ελληνικού κοινού. Deep house, 80’s new ware, 90’s West Coast Hip Hop, όλα αυτά με έναν τρόπο που μόνο ο Bortz ξέρει να συνδυάζει χαρακτηρίζοντάς την μουσική του ως «thin ice».

Nicola Gala (Greece)
Δικαιωματικά εντάσσεται στην φουρνιά με τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι μας απασχολούν στο παρόν αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Ο Gala χάρισε στο κοινό ένα set σπάνιας ομορφιάς το οποίο είχε σαν χαρακτηριστικό του την ισορροπία που τον διακρίνει αλλά και την ασταμάτητη διάθεση για χορό με βαθιά techno και dance house κομμάτια.

Pan-Pot (Germany)
Το εκρηκτικό αυτό δίδυμο από το Βερολίνο αποτελεί μια κυρίαρχη παρουσία στο χώρο της Techno. Με σημείο αναφοράς τις αμέτρητες τους κυκλοφορίες, οι Pan-Pot απέκτησαν φανατικούς φίλους παγκοσμίως, με τις ζωντανές τους παρουσίες να αποτελούν τόπο προσκυνήματος της techno. Dark σκηνικά, groovy διάθεση, απλότητα στην επαφή, άψογη παραγωγή, είναι μερικά από τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν. Με την επιστροφή τους στο Reworks μετά από 4 χρόνια, «ταρακούνησαν» για τα καλά το Ελληνικό κοινό.

Tale of Us (Italy)
Από την πόλη της μόδας και του lifestyle, το Μιλάνο, οι Tale of Us κυμαίνονται από την pop στη house, από την nu disco σε rock, μουσική που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χορεύουν και τα βαθύτερα συναισθήματά τους να ζωντανεύουν. Γνωστοί στο ευρύ κοινό με τα remix τους στο «Every minute alone» των Who Made Who και στο «6 degrees» των Audiofly, το δίδυμο δοκίμασε το χέρι του σε κάτι εντελώς διαφορετικό στο Reworks, δημιουργώντας κάτι απλό αλλά και ενδιαφέρον. Όπως φάνηκε και από τον κόσμο, άρεσε πολύ!

Maceo Plex (USA)
Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος (δηλώνοντας θαυμαστής του συγκεκριμένου παραγωγού). Παρασυρμένος από τους ήχους της House, techno & electro, o Maceo Plex έχει κατακτήσει την κορυφή. Στην Ελλάδα είναι από τα ονόματα της χρονιάς, έχοντας καταφέρει να βρίσκεται σταθερά στις playlist όλων. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το Reworks, όπου παρουσίασε σ’ ένα live set για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αισθητική της Ellum (δισκογραφική εταιρεία), με το κοινό εκστασιασμένο να μην τον αφήνει να κατέβει από την σκηνή ζητώντας όλο και περισσότερη μουσική!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον επίλογο του φεστιβάλ ανέβαλε ο Ιson, από τους διοργανωτές του Reworks. House & Techno, Jazz, Electronica & Ambient σ’ ένα closing set που κατάφερε να ζεστάνει γλυκά παρέα με τις πρωινές ηλιαχτίδες τον κόσμο, που χόρευε ασταμάτητα μέχρι τις 10:00 το πρωί!

Στον πολυχώρο του Μύλου εμφανίστηκαν επίσης οι: DreMachinery, Viton, Tennis, Heidi, George Adi, Marcei Dettmann, Baby Guru, Keep Shelly, Roosevelt, A.N.D.I.D, Vaso + Darko, Francesco Tristano, Stassy.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου / Met hotel
Απόγευμα Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου και το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στο Roof Garden του ξενοδοχείου Met στη Θεσσαλονίκη. Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό το πάρτυ συνεχίστηκε για τους τυχερούς καθώς τα εισιτήρια για την συγκεκριμένη μέρα είχαν εξαντληθεί από νωρίς, σε διαφορετικό περιβάλλον. Ο Darktom (Greece) καλωσόρισε το κοινό στο closing stage του Reworks «ανοίγοντας» τα μουσικά set. Οι Benoit & Sergio από την Ουάσιγκτον πήραν την σκυτάλη. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την μουσική τους ως ένα «νεανικό ρομαντισμό», αποτελώντας ένα από τα πιο υποσχόμενα δίδυμα στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτοί όμως που τάραξαν τα νερά για τα καλά στο closing stage ήταν οι Soul Clap από την Βοστώνη. Με slow-space sexy ύφος αποτελούν μια συνεχή έκπληξη καθώς μπορείς να ακούσεις τα πάντα από Disco, Soul, Funk, NY house μέχρι Hip-Hop. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση, που υπήρχε με το παραπάνω!

Όπως είπα και στην αρχή φέτος ο κόσμος ανταποκρίθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματά του. Γίναμε ένα με την μουσική, ταξιδέψαμε, αφήσαμε την φαντασία μας να μας οδηγήσει στα άκρα και με ελεύθερη σκέψη, ψυχή και καρδιά ζήσαμε ένα μοναδικό 3ήμερο πάρτυ!

Και του χρόνου με υγεία.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Καράλης