Love Day @ Akroama Fm

24 ώρες αγαπημένες ραδιοφωνικές Love μελωδίες στον Akroama

Memoria Obscura - Αφανής Μνήμη στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, φιλοξενεί στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου την εταιρεία Amorphy.org με την παράσταση «Memoria Obscura : Αφανής μνήμη» της Καβαλιώτισσας χορογράφου Τζένης Αργυρίου, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια multimedia παράσταση για την α-λήθεια και τη λήθη, μια παράσταση που βασίζεται στην ιστορία ενός άντρα που συναντά το παρελθόν, το ανασυνθέτει και ακολουθεί τους συνειρμούς του ανάμεσα στο τότε και το τώρα.

Η μνήμη κυκλοφορεί στο σώμα. Το σώμα προσκολλάται στη μνήμη. Και τα δύο ως η μηχανή του αθέατου χρόνου.

Οι εικόνες μεγεθυμένες, κατακερματισμένες, πολλαπλασιασμένες συνθέτουν μια ραγισμένη αντίληψη αποσπασματικής μνήμης. Της δικής μας μνήμης. Στη ραγισμένη αυτή οθόνη προβάλλονται εικόνες που δεν έχουν πει όλη την ιστορία τους και που ποτέ δε θα την πουν, μιας και η ιστορία γράφεται συνεχώς.

Μέσα από την περιπλάνηση του πρωταγωνιστή, μέσα από το ιστορικό μίας πόλης, ανατρέχουμε κι εμείς ως θεατές, σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, για να φωτίσουμε το παρελθόν και να προβληματιστούμε για το παρόν.

«...Καθώς παρατηρώ το φωτογραφικό υλικό, οι λεπτομέρειες της κάθε φωτογραφίας αρχίζουν να ζωντανεύουν, να αποκτούν σημασία, υλικότητα, βάρος και αμφισημία. Η παράσταση δημιουργήθηκε καθώς η συνείδηση του “χθες”, που είναι τόσο κοντά στο σήμερα, και η ευθύνη για το αύριο, που κι εκείνο με τη σειρά του είναι ήδη “σήμερα”, μας κάνουν παρόντες στο παρόν.

Δε θα παίξουμε το παιχνίδι της αλήθειας. Η μνήμη είναι ένας αντικατοπτρισμός, μια προβολή του παρελθόντος μας φιλτραρισμένη μέσα από την παρούσα στιγμή. Θέτουμε όμως βασικά ερωτήματα και προβληματισμούς σε σχέση με την ατομική και συλλογική μας μνήμη, αλλά εκδηλώνουμε και την ευθύνη μας για όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν. »
Τζένη Αργυρίου

«...Η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητα ένα τεκμήριο αλήθειας, μπορεί όμως να γίνει αφετηρία δημιουργικής σκέψης. Χωρίς τη συνοδεία της προφορικής μαρτυρίας, χωρίς τους υπομνηματισμούς, χωρίς τελικά τη συμμετοχή της μνήμης και της φαντασίας, η φωτογραφία παραμένει ένα ξερό κομμάτι χαρτί, ένα απολίθωμα του παρελθόντος.
Η Aφανής Mνήμη είναι ό,τι εμείς, στον ενεστώτα χρόνο, επενδύουμε στα σπαράγματα του παρελθόντος. Η Αφανής Μνήμη είναι το τώρα που κοιτάζει πίσω του.
Πλέουμε σε μια θάλασσα μνήμης, μια θάλασσα από αποσπάσματα στιγμών και σπαράγματα προσώπων του παρελθόντος έτοιμα να πουν την ιστορία τους ή να παραμείνουν για πάντα βουβά. Τι ιστορίες θα τους βάλουμε να μας πουν;»
Κατερίνα Ευαγγελάκου

Memoria Obscura : Αφανής Μνήμη
της Καβαλιώτισσας χορογράφου Τζένης Αργυρίου
στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Τζένη Αργυρίου
Ερμηνεία: Επαμεινώνδας Δαμόπουλος
Δραματουργία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου
Επεξεργασία Φωτογραφιών 3D: Νίκος Μακρής

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Αργυρίου
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης, Coti K.
Μουσική Επιμέλεια: Τζένη Αργυρίου, Μαρία Αργυρίου, Βαγγέλης Νικόπουλος
Ηχητικός Σχεδιασμός: Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Επεξεργασία Βίντεο: Τζένη Αργυρίου, Θοδωρής Χλιάπας
Κατασκευή Σκηνικού: Δημήτρης Στογιάνος
Τεχνικός Σκηνής: Aντώνης Νικηφόρος
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Αργυρίου

Τιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος 10 €
Μαθητικό – Φοιτητικό – Ανέργων – Θέατρο Πολιτών – Κάρτα Σ.Ε.Η.- Εκπ/κοί : 5 €

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, μετά την πρεμιέρα της παράστασης, θα συναντηθούν επί σκηνής τρεις καλεσμένοι, ο κ. Νικόλαος Ρουδομέτωφ, συλλέκτης και πρόεδρος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου της Καβάλας, ο κ. Θανάσης Κάζης, συλλέκτης με εξειδίκευση στην αποτύπωση της παλιάς Δράμας μέσω φωτογραφιών και εγγράφων και ο κ. Βαγγέλης Νικόπουλος, συλλέκτης φωτογραφικών ντοκουμέντων και ιστορικός ερευντητής από τα Γρεβενά. Τη “συνάντηση” αυτή θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος της Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής και θα συντονίσει ο ιστορικός κ. Νίκος Καραγιαννακίδης. Στο τέλος αυτής της “συνάντησης” θα γίνει συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχει και η δημιουργός της παράστασης Τζένη Αργυρίου.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων το φωτογραφικό λεύκωμα "Γρεβενά, 80 χρόνια φωτογραφίες, 1895-1975" και κάποια από τα έργα του συλλέκτη Βαγγέλη Νικόπουλου (www.mnimesgrevenon.gr) θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου.

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, μετά και την τελευταία παράσταση, θ' ακολουθήσει πάρτυ με τη συντροφιά του dj Enex στο all time classic wine bar Καπνομάγαζο, όπου με την προσκόμιση του αποκόμματος του εισιτηρίου θα προσφέρεται ένα ποτήρι κρασί δωρεάν

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται καθημερινά 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).