Καλό μήνα!!!

Υποδεχόμαστε τον Σεπτέμβρη με καλή διάθεση παρέα με την καλύτερη μουσική
Ότι καλύτερο για όλους τον καινούργιο μήνα ευχόμαστε!!!!
Μήνας επιστροφής στα θρανία για μικρούς και μεγάλους ο Σεπτέμβρης

Oι διακοπούλες τέλος! Εντάξει όχι για όλους μια και για πολλούς ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για διακοπές... Γούστα είναι αυτά!

1η του Σεπτέμβρη ,αρχή του φθινοπώρου ή μικρό καλοκαίρι???
Καλό μας μήνα!!!!!
Στις μουσικές επιλογές της ημέρας μπαίνει βέβαια και το δικό μας
τραγούδι που πρόσφατα ο συνθέτης του Ηλίας Ανδριόπουλος με δήλωσή του απαγορεύει τη χρήση του στο κυβερνών κόμμα.(τραγούδι που συνδέθηκε με προεκλογικές συγκεντρώσεις προηγούμενων ετών του ΠαΣοΚ) Σεπτέμβριος ή Σεπτέμβρης

Ο Σεπτέμβριος -Τρυγητής- παράγεται απ' τη λατινική Septem (=επτά). Ήταν ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογρίστηκε από το 313 μ.Χ. ως αρχή των θρησκευτικών δεκαπεντάχρονων περιόδων της λεγόμενης Ινδίκτου. Τις Ινδικτιώνες τις καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες -επηρεασμένοι από τους Ρωμαίους- για φορολογικούς κυρίως σκοπούς. Την Πρωτοσεπτεμπριά οι αγρότες «καλούσαν» με διάφορους τρόπους και τεχνικές που θυμίζουν αρχαία θεσμοφόρια, το «πνεύμα της βλαστήσεως». Ο σπόρος που ήταν προορισμένος για τη σπορά «στέλλεται εις την εκκλησίαν διά να ευλογηθεί». Στην Κω κρεμούν στο εικονοστάσι το σύμβολο της «Αρκιχρονιάς»: μια αρμαθιά από ρόδι, σταφύλι, κυδώνι, σκόρδο και φύλλο από τον πλάτανο του Ιπποκράτη.
Τρυγητής: «Η πρώτη ημέρα του (Σεπτέμβρη) Τρυγητή χαιρετιζόταν στη Θράκη με τύμπανα και τραγούδια. Οι ληνοί συνοδεύονταν δ' ομάδων ορχουμένων και αδόντων. Την νύκτα παρέες προσωπιδοφόρων εν τυμπάνοις και αλαλαγμοίς τρέχουν στους δρόμους».
Τα δρώμενα αυτά θυμίζουν αρχαία Οσχοφόρια στα οποία νέοι φορώντας στεφάνια από κλαδιά αμπέλου (όσχους) ξεκινούσαν από τον ναό του Διονύσου πηγαίνοντας προς τους αμπελώνες και τα πατητήρια. Λέγεται επίσης Σταυρός και Σποριάς.
Το Σεπτέμβρη ο τρύγος συνεχίζεται ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα.

Γιορτές στο μήνα Σεπτέμβριο

Του Αγίου Μάμαντος (2 Σεπτεμβρίου). Είναι άγιος βοσκός. Παλιά γίνονταν θυσίες προβάτων στα ξωκλήσια του, «προσέχοντας το αίμα να τρέξει μες στ' αυλάκι το νερό, που βγαίνει κάτω από το ιερό της εκκλησίας» (Σκύρος).
Το Γενέθλιον της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Της Παναγιάς της Αποσοδειάς (Αιτωλία), της Καρυδούς (Καστοριά).
Της Υψώσεως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου).

www.paidika.gr