WOMEX2012 :Η μεγαλύτερη έκθεση για τις μουσικές του κόσμου στην Θεσσαλονίκη

Ο Ακρόαμα 97,8fm Καβάλα και ο Βαγγέλης Καράλης βρέθηκαν στην μεγαλύτερη θεματική έκθεση παγκοσμίως για τις μουσικές του κόσμου WOMEX 2012 στην Θεσσαλονίκη.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ρεπορτάζ και σχόλια .


Ξαφνικά μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, (όχι μόνο οικονομικής) η Θεσσαλονίκη γέμισε με χρώματα από τις 5 Ηπείρους και αβίαστα μας ήρθαν σκέψεις από την αίγλη της πόλης μιας περασμένης εποχής.
Ο λόγος, η Διεθνής Μουσική Έκθεση «Womex» η σημαντικότερη διοργάνωση του είδους της, σε παγκόσμιο επίπεδο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012.2.500 φορείς, από 98 χώρες του κόσμου, 300 δημοσιογράφοι ελληνικών και διεθνών Μ.Μ.Ε, 300 καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, την ελληνική μουσική παραγωγή και τον ελληνικό πολιτισμό.Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1994.

Έκτοτε έχει φιλοξενηθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Ρότερνταμ, Νιούκαστλ, Σεβίλλη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη) και για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε ελληνικό έδαφος και ακόμη περισσότερο στη Νοτιανατολική Ευρώπη και η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε να είναι η ελληνική πόλη που θα τη φιλοξενήσει τοποθετώντας την στο επίκεντρο της διεθνούς μουσικής σκηνής.
60 συναυλίες σε έξι διαφορετικές σκηνές στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με καλλιτέχνες και σχήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη (Βραζιλία, Σερβία, Μεξικό, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράν, Ιταλία, Νορβηγία, Κολομβία, Ισπανία, Καναδάς, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ελλάδα, και πολλές ακόμη) να πλημμυρίζουν με όλα τα γνωστά αλλά και όχι μόνο, είδη μουσικής την πόλη της Θεσσαλονίκης!

Στην περιοχή του Λιμανιού στο Kitchenbarυπήρχαν μεταμεσονύχτιες βραδιές clubbingμε Dj’s,έπειτα από τα βραδινά κονσέρτα, που κρατούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η ταυτότητα της WOMEX 12 ήταν η σκηνή ‘’GLOBALKAN’’ δίνοντας βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη Νοτιανατολική Ευρώπη έχοντας ως σκοπό να αποτελέσει θεσμό, που θα παραμείνει ζωντανός στη Θεσσαλονίκη σαν σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης για τις χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο πρόγραμμα προβολής ταινιών με 17 μουσικά ντοκιμαντέρ, με δύο συμμετοχές από την Ελλάδα.
Η WOMEX 12 πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων, ενημερωτικών εκδηλώσεων και debateμε θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα (copyright), τους αποτελεσματικούς τρόπους προβολής και προώθησης της παγκόσμιας μουσικής κ.α. Κατά την διάρκεια της μέρας η έκθεση αφορούσε τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της worldmusic (εταιρίες παραγωγής, management, mediaκτλ.).

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έπεσε η αυλαία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετην τελετή λήξης της Womex 12 όπου έγιναν οι φετινές βραβεύσεις καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.Η παγκόσμια έκθεση μουσικής αποτέλεσε μια ευχάριστη νότα ζωτικής σημασίας καθώς κόσμος από όλο τον πλανήτη γνώρισε την Θεσσαλονίκη, τα μνημεία, τις γεύσεις, τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της χώρας μας κατακλύζοντας τους δρόμους της πόλης από εστιατόρια μέχρι barκαι κέντρα διασκέδασης.

Διαφορετικοί άνθρωποι, ήθη, έθιμα, γλώσσα, μουσική παιδεία, ‘’έδεσαν’’ αρμονικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία ανέκαθεν αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτισμών.Τη σκυτάλη από τη Θεσσαλονίκη παίρνει για το 2013 το Cardiff της Ουαλίας, με τους Έλληνες διοργανωτές πάντως να υπόσχονται μια ακόμηWomexστο κοντινό μέλλον.

Το σίγουρο είναι πως συμμετέχοντες και κοινό ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για Ουαλία .Ραντεβού στο Κάρντιφ λοιπόν, μέχρι τότε υγεία, όμορφες μουσικές και πάνω από όλα ‘’ανοικτά μυαλά’’ !
επιμέλεια: Βαγγέλης Καράλης