Χαιρετισμός του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή για τα 25 χρόνια συνεργασίας του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΩΣΤΗ ΣΙΜΙΤΣΗ

Καβάλα, 11 Ιουνίου 2014

Καλησπέρα σας.

Με τη Νυρεμβέργη μας συνδέουν πολύτιμοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Ήδη φέτος συμπληρώνονται 15 έτη αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων και οι σχετικοί εορτασμοί θα γίνουν τον Οκτώβρη στη Γερμανία.

Η αποτίμηση αυτής της σχέσης έγινε ήδη και είναι θετική. Για τον λόγο αυτόν προσβλέπουμε σε μεγέθυνση και εμβάθυνση των ιδιαίτερων πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των σχέσεων αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στις δύο πόλεις. Το ΤΕΙ της Καβάλας, που τώρα πια ονομάζεται «Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» και το αντίστοιχο τριτοβάθμιο ίδρυμα της Νυρεμβέργης.

Σήμερα γιορτάζουμε τα 25 χρόνια αυτής της πολύ ξεχωριστής συνεργασίας, που αποτέλεσε τον προάγγελο αλλά και τον καθοδηγητή των σχέσεων ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη. Υπήρξαν ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών, υπήρξαν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, υπήρξε ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Όμως, υπάρχουν και πολλά ακόμη να γίνουν.

Στην εποχή της κρίσης, το ΤΕΙ μας μπορεί να γίνει το ανάχωμα στην ανεργία των νέων. Να προσφέρει μόρφωση και εξειδικευμένες γνώσεις υψηλού επιπέδου. Να φέρει στην πόλη μας σπουδαστές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την πρώην Σοβιετική Ένωση. Να δώσει στον τόπο μας ευημερία, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γνώση και επιχειρήσεις. Να αναπτύξει την έρευνα ποικιλότροπα.

Να λοιπόν ένα πεδίο, όπου η σχέση ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει πολύ ουσιαστικά. Δικαιώνοντας έτσι τους εμπνευστές της σχέσης αλλά και όσους επέμειναν τα τελευταία χρόνια πως η απάντηση στα προβλήματα βρίσκεται στη συνεργασία, στην καλόπιστη και ισότιμη σχέση, στην αμοιβαία ανταλλαγή καλών πρακτικών, τεχνογνωσίας, αρετής και αριστείας. Η εποχή των φανατισμών, της διατάραξης των σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και στο γερμανικό λαό, της άνισης σχέσης και της έλλειψης σεβασμού σε όσα στοιχεία συνθέτουν την κουλτούρα καθενός λαού, πρέπει να περάσει και να μη ξαναγυρίσει.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου διατυπώνω μια ευχή. Εύχομαι τα 25χρονα που γιορτάζουμε σήμερα να είναι μόνο η αρχή. Και ύστερα από 25 χρόνια οι διάδοχοί μας τότε να λένε: "Τι πολλά που έγιναν μέχρι το 2014. Αλλά και πόσα περισσότερα έγιναν στη συνέχεια"!