Η Διεθνής Μουσική Έκθεση «Womex» στην Θεσσαλονίκη

ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «WOMEX» (WORLD MUSIC EXPO) ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012 Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Διεθνής Μουσική Έκθεση «Womex» (World Music Expo), η σημαντικότερη διοργάνωση του είδους της, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012.

Η «Womex» του 2012, η οποία θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας και συνεργασίας, ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού – την HELEXPO Α.Ε. και την εταιρία παραγωγής «ΓΑΙΑLIVE».
Η διοργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος του ΥΠΠΟΤ «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που για το 2012 έχει στρέψει το βλέμμα στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η έκθεση αποτελεί σημείο αναφοράς των εξειδικευμένων παραγόντων της έθνικ μουσικής, από όλον τον κόσμο. Η «Womex» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1994 και έκτοτε έχει φιλοξενηθεί στο Έσσεν, τις Βρυξέλλες, την Στοκχόλμη, το Ρότερνταμ, το Νιούκαστλ, την Σεβίλλη, τη Μασσαλία και την Κοπεγχάγη. Στο πλαίσιό της, δίνεται η ευκαιρία σε καλλιτέχνες, δισκογραφικές και εκδοτικές εταιρίες, διοργανωτές συναυλιών, φεστιβάλ και γραφεία management, να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, προωθώντας το έργο τους και τη μουσική παράδοση κάθε χώρας.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης στην Θεσσαλονίκη το 2012, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και εντυπωσιακά:
-2.500 συμμετέχοντες φορέων, από 98 χώρες του κόσμου.
-300 δημοσιογράφοι ελληνικών και διεθνών Μ.Μ.Ε.
-300 καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκεπτών, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Θεσσαλονίκη, την ελληνική μουσική παραγωγή και τον ελληνικό πολιτισμό. Η «Womex» είναι μοιρασμένη σε δύο σκέλη: Στην διάρκεια της ημέρας, απευθύνεται στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της world music.
Τα βράδια, οι πύλες ανοίγουν για το κοινό και οι καλλιτέχνες εμφανίζονται διαδοχικά επί σκηνής, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό ψηφιδωτό.

Στα πλαίσια της «Womex» του 2012 στην Θεσσαλονίκη, αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 60 συναυλίες, μεταφέροντας ήχους από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες μουσικούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ένα πολυεθνές κοινό, την ίδια στιγμή που θα ενισχύουν τον «διάλογο» με τους ομότεχνούς τους.

- Καλλιτέχνες, μουσικοί, συγκροτήματα και μάνατζερ, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, για να εμφανιστούν στα πλαίσια της «Womex», στην ηλεκτρονική σελίδα της διοργάνωσης www.womex.com
Photos by Jacob Crawfurd