Δύο χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό στις Pussy Riot

Είχαν εισβάλει σε καθεδρικό ναό όπου διέκοψαν τη θεία λειτουργία και τραγούδησαν κατά του Πούτιν

Τα τρία μέλη του ρωσικού γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot  κρίθηκαν ένοχα για την κατηγορία του χουλιγκανισμού υποκινούμενου από θρησκευτικό μίσος, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας που εκδόθηκε την Παρασκευή και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών..

O εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει φυλάκιση τριών ετών στα μέλη του συγκροτήματος, την Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, την Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και την Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών.

Ωστόσο η δίκη, σύμφωνα με τους συνηγόρους των γυναικών έφερε στο προσκήνιο πρακτικές «σταλινικού τύπου», όπως συχνά κατήγγειλαν και εντός της αίθουσας του δικαστηρίου.

Έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να συμπαρασταθεί στις γυναίκες, όπως και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και υπάρχουν πληροφορίες για προσαγωγές, μεταξύ τους και του αντιπολιτευόμενου στον Πούτιν Γκάρι Κασπάροφ.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία επέδωσε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ένα κείμενο συμπαράστασης στις Pussy Riot.

Την ίδια ώρα, ο Πολ Μακάρτνεϊ έστελνε στις Ρωσίδες μουσικούς μια επιστολή στην οποία τους εκφράζει την υποστήριξή του. Υπέρ των Pussy Riot είχε εκφραστεί η Μπιορκ αλλά και η Μαντόνα η οποία προκάλεσε την οργή Ρώσων πολιτικών και άλλων παραγόντων.

Ταυτόχρονα, ο φυλακισμένος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι καταγγέλλει πολιτική δίωξη του συγκροτήματος με στόχο να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση.

Η υπόθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Οι νεαρές τραγουδίστριες κατηγορούνται για χουλιγκανισμό, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο εισέβαλαν σε καθεδρικό ναό, διέκοψαν τη θεία λειτουργία και τραγούδησαν ένα πανκ-ροκ τραγούδι, με το οποίο προσευχήθηκαν στην Παρθένο Μαρία να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει φυλάκιση τριών ετών στα μέλη του συγκροτήματος.

Ωστόσο η δίκη, σύμφωνα με τους συνηγόρους των γυναικών έφερε στο προσκήνιο πρακτικές «σταλινικού τύπου», όπως συχνά κατήγγειλαν και εντός της αίθουσας του δικαστηρίου.
 

 tovima.gr