Red Hot Chili Peppers: Live in Athens

του Βαγγέλη Καράλη:
Την πρώτη ελληνική εμφάνιση των Red Hot Chili Peppers την περίμενε με ανυπομονησία πολύς κόσμος εδώ και αρκετά χρόνια.
Αναμφίβολα αποτέλεσε το πιο ηχηρό όνομα που μας επισκέφθηκε φέτος, γεμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ΟΑΚΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά που είχαν πετύχει άλλα ονόματα στο χώρο.

Η μπάντα από το L.A. πραγματοποίησε μια άκρως επαγγελματική εμφάνιση σε αντιδιαστολή με την κατιούσα δισκογραφική πορεία των τελευταίων ετών.
Οι Peppers έμειναν στη σκηνή σχεδόν δύο ώρες, παίζοντας τις περισσότερες ραδιοφωνικές επιτυχίες τους. Ο ήχος ήταν αρκετά καλός (τουλάχιστον μπροστά στη σκηνή που βρισκόμουν, γιατί από πίσω υπήρχαν αρκετά παράπονα) και ξεσήκωσαν τον κόσμο, ο οποίος ήταν ενθουσιώδης και έδειχνε να απολαμβάνει κάθε στιγμή του συγκροτήματος στη σκηνή, ανεξάρτητα από τα όποια διοργανωτικά προβλήματα.

Εντυπωσιακά ήταν τα οπτικά εφέ που προβάλλονταν στο background της σκηνής με ταινίες μικρού μήκους και ψυχεδελικά εφέ σε μορφή animation. Οι Flea και Chad Smith ήταν απολαυστικοί, αλλά και ο νέος κιθαρίστας Josh Klingoffer προσπαθούσε όσο μπορούσε, μιας και ήταν τραυματισμένος και αναπόφευκτα καθιστός σχεδόν σε όλη την συναυλία. Αντίθετα ο Antony Kiedis, πλην κάποιων εξάρσεων, παρουσιάστηκε άνευρος και σε στιγμές αδιάφορος. Τα όποια τζαμαρίσματα και βιρτουοζιλίκια πριν και μετά από τα κομμάτια προσπαθούσαν να δώσουν ζωή στο mainstream live τους. Το Setlist δεν αποτέλεσε έκπληξη, μιας και ήταν σχεδόν ίδιο με όλα τα προηγούμενα της “I’m With You” περιοδείας τους.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ τη γενικότερη εμπειρία θετική έως ικανοποιητική και μακάρι να γίνονται παρόμοια event με καλύτερη όμως αντιμετώπιση από τις οργανωτικές αρχές, ώστε να υπάρχει λιγότερη ταλαιπωρία και γκρίνια (κατά την έλευση και κυρίως κατά την αποχώρηση από το ΟΑΚΑ).

Το πλήρες Setlist των Red Hot Chili Peppers ήταν το εξής:
Monarchy of Roses
Dani California
Can’t stop
Scar Tissue
Look Around
Strip my Mind
Parallel Universe
I Could have Lied
The Adventures of Rain Dance Maggie
I Like the Bridge
Higher Ground
Californication
Goodbye Hooray
By the Way

Encore:
Suck my Kiss
Ethiopia
Give it Away