Led Zeppelin - Celebration Day

Οι Led Zeppelin είναι ένα απο τα μεγαλύτερα και πιο εμπορικά συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής. Μαζί με τον Ελβις Πρίσλεϊ, τους Μπίτλς και τον σταρ της καντρι μουσικής Γκαρθ Μπρουκς, είνα τα μοναδικά ονόματα που έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. πωλήσεις στις ΗΠΑ και τα 300 εκ. παγκοσμίως.

Στις 16 Νοεμβρίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του μεγάρου μουσικής αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου θα γίνει η προβολή του πολυαναμενόμενου Celebration Day του Βρατανικού συγκροτήματος.

Πρόκειτε για την μοναδική συναυλία που έδωσε το ιστορικό συγκρότημα μετά την διάλυσή του στην Ο2 αρένα του Λονδίνου στις 10 Δεκεμβρίου 2007 μπροστά σε 18000 θεατές. Μια συναυλία πυ κατέχει ένα απίστευτο ρεκόρ: 20 εκατομμύρια άνθρωποι απο όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης θέλησαν να την παρακολουθήσουν κατι που φυσικά θα ήταν ανέφικτο ακόμη και αν οι Led Zeppelin έπαιζαν επι ενάμιση χρόνο!!!

Το φιλμ έχει ήδη προβληθεί στο Μανχάταν, στο Λονδίνο και στο Τόκιο ενώ αναμένεται να προβληθεί σε 1500 αίθουσες σε 40 χώρες.

Οι Led Zeppelin είναι αυτοί που διημιούργησαν τον όρο χαρντ ροκ που στην πορεία εξελίχθηκε σε χεβι μέταλ, ενώ η επιρροή τους υπήρξε τεράστια στον ήχο σπουδαίων συγκροτημάτων όπως οι Black Sabbath, οι Deep Purple, οι Ramones, οι Cult, οι Nirvana, οι Pearl Jam Soundgarden και άλλοι.

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1980 μετά τον θάνατο του ντράμερ Τζον Μπόναμ απο αναρρόφηση στον ύπνο του, μετα απο μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ.

Να σημειωθεί οτι απο την διάλυσή τους και μετά οι εναπομείναντες  Led Zeppelin έχουν εμφανιστεί ελάχιστες φορές μαζί.

Το 1985 με αφορμή το Live Aid, όπου την θέση του ντράμερ πήραν οι Φιλ Κόλινς και Τόνι Τόμσον των Chic που όμως δεν άρεσε καθόλου τους Ρόμπερτ Πλαντ, Τζίμι Πέτζ και Τζον Πολ Τζόουνς.

Η δεύτερη χωρίς όμως τον μπασίστα Τζόουνς έγινε με αφορμή την θεματική ενότητα του MTV "Unplugget Series" και αποτυπώθηκε στο άλμπουμ "No Quarter".

Οι Plant και Page συναντήθηκαν και το 1988 για το αλπουμ "Walking Into Clarksdale"

Τέλος η τριάδα ξανάσμειξε το 1995 με αφορμή την ένταξη του γκρούπ στο Rock and Roll Hall Of Fame. Μαλιστά τότε ο Τζον Πολ Τζόουνς είχε σχολιάσει με δεικτικό τρόπο την απουσία του την προηγούμενη φορά λέγοντας "ευχαριστώ φιλοι μου που τελικά θυμηθήκατε τον αριθμό του τηλεφώνου μου".