Οι Αράπηδες στη Νικήσιανη της Καβάλας

Κάθε χρόνο στο μέσο του χειμώνα, κατά την έναρξη του νέου έτους, στη καρδιά του Παγγαίου όρους, περιδιαβαίνουν τους δρόμους της Νικήσιανης, κατά ομάδες σοβαροφανείς και άγριοι «Αράπηδες» σκορπίζοντας τον ήχο από τα κουδούνια (τσάνια) τους, ίσως έτσι διώξουν τα κακά «πνεύματα».

Το δρώμενο συνεχίζεται αναλλοίωτο στο χρόνο και παρουσιάζεται από τον Παραδοσιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Νικήσιανης «Ο Αράπης», την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 13.30 μ.μ στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Νικήσιανης.

Θεωρείται ως ένα αρχαίο έθιμο, που διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, ενώ γιορτάζεται και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το έθιμο μετά την κοινή παρέλαση των «Αράπηδων», οι αρχηγοί των ομάδων παλεύουν, μέχρι την τελική πτώση του ενός. Γύρω από τον πεσμένο αρχηγό, μαζεύονται όλοι, σε μια μυσταγωγία, που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού και τον ξέφρενο χορό όλων, που ακολουθεί.

Η παράσταση αυτή συμβολίζει το θάνατο του Διονύσου από τους Τιτάνες και την ανάστασή του από το Δία και παράλληλα την χειμερία νάρκη της φύσης που είναι ο Χειμώνας και στη συνέχεια την ανάσταση της φύσης με τον ερχομό της Άνοιξης.