"Γιοι και κόρες" του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου(video)

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, φιλοξενεί στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την παράσταση «Γιοι και Κόρες» της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013.

Γιοι και κόρες
Μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας.
Μια παράσταση που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές το περσινό καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή σας;

Το ερώτημα τέθηκε από τους 5 νέους ηθοποιούς της παράστασης σε 80 νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κρήτη, Αμοργό, Κεφαλλονιά, Κιλκίς, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λευκωσία και αλλού)


Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών, θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές tango στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, διάσημοι ποδοσφαιριστές, δολοφόνοι, δίγαμοι, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου, πάμπτωχοι φοιτητές και εργάτες στη Γερμανία, ενώ μια κυρία έγινε δασκάλα γιόγκα αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης!

Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα και εκτείνονται από το 1920 έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η παράσταση δηλαδή είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών που έγραψε η ζωή παράλληλα με την επίσημη Ιστορία της χώρας.

Η πρώτη μετανάστευση στην Αμερική, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος, η ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, η Χούντα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, πέρα από κεφάλαια της καταγεγραμμένης ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αποτέλεσαν γεγονότα που άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων, που όμως συνέχισαν να αναζητούν ότι αναζητούμε όλοι και σε κάθε εποχή. Την ευτυχία…

Για την παράσταση έχουν γραφτεί μεταξύ άλλων τα εξής:

• Sold out! Ούτε ένα διαθέσιμο εισιτήριο για το «Γιοι και κόρες» και για τις 3 παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών! (Ελενα Γαλανοπουλου, tospirto)

• Ομολογώ πως δε μου συμβαίνει συχνά να βγαίνω από το θέατρο και να νιώθω ευτυχισμένος. Mια λυτρωτική παράσταση για την Ελλάδα που κουβαλάμε μέσα μας. Tο πιο σπουδαίο και το πιο έντιμο ταξίδι στη συλλογική μνήμη μας. Mια παράσταση που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας, όχι σαν Ιστορία του χθες αλλά σαν Ιστορία του σήμερα. Mια απάντηση χαστούκι σε όλους αυτούς που μας ξεγύμνωσαν για να μας κάνουν χυδαίους, μέσα σε μια απάνθρωπη καθημερινότητα χωρίς ελπίδα και ανθρωπιά. (Θωμάς Σίδερης, artfix)

• Η καλύτερη ελληνική παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Ένα ουμανιστικό θέατρο στα μονοπάτια της Μνουσκίν με ελάχιστα σκηνικά μέσα και ηθοποιούς πολυεργαλεία. (Ιωάννα Μπλάτσου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

• Μια παράσταση συγκινητική, που δεν χάνει ούτε στιγμή το ενδιαφέρον της! (Γιώργος Νάστος-Μαριλένα Αστραπέλου, ΒΗΜΑgazino)

• Μακράν η πιο βιωματική πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών. (Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, in2life)

• Μια συγκινητική και συνάμα σπαρταριστή, πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία που αγγίζει την ψυχή βαθιά και έντονα με τρόπο μαγικό. (Τατιάνα Θεοδώρου, neamatia)

• Ανθρωπιά, καθαρό βλέμμα, περισσή ευρηματικότητα και μια σπάνια σκηνική εντιμότητα. Aπό το στόμα τους έτρεξε με τον πιο γλυκό και συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο, η ιστορία της Ελλάδας. (Στέλλα Χαραμή, Ελεύθερος Τύπος)

Γιοι και κόρες
του Γιάννη Καλαβριανού

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας-Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Στέφη Πουλοπούλου, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου

Γενική είσοδος : 10 €
Μαθητικό – Φοιτητικό – Ανέργων – Μέλη του Θεάτρου Πολιτών : 5 €

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Πρωινή παράσταση για μαθητές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα της παράστασης στο:
http://www.youtube.com/watch?v=4MU-60htiHo

Και ολόκληρη την παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών στο:
http://vimeo.com/51995593

Sons and daughters, a play on the quest of happiness from Sforaris Theatre Company on Vimeo.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται καθημερινά 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας