Παρουσίαση των ντοκιμαντέρ “Ίμβρος - Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης” στην Καβάλα τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013


Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ίμβρος - Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης” τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013 στις 9:00 μ.μ. στο Θερινό Κινηματογράφο «Ζέφυρος» της Κινηματογραφικής Λέσχης της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως, παραλία Καβάλας).


Με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικής σχολής στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2012, το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. υλοποίησε, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ιμβρίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, δύο ντοκιμαντέρ με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Τη σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ υπογράφουν ο Πάνος Αγγελόπουλος και η Ειρήνη Σαρίογλου, η εικαστική επιμέλεια είναι του Παύλου Χαμπίδη, η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει και ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος.

Η πρωτότυπη μουσική των ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τα ελληνικά τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και τα τουρκικά ο Ζülfü Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου.

Τα dvd με τα ντοκιμαντέρ και το cd κυκλοφορούν από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.