Οι Αράπηδες στη Νικήσιανη Καβάλας


Σύμφωνα με την wikipedia ....


Tο έθιμο των Αράπηδων είναι από τα πιο σημαντικά στον βαλκανικό χώρο και αναβιώνει την εορτή του Αγίου Ιωάννη στο τέλος του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων στη Νικήσιανη. 

Αναπαριστά την μάχη της ζωής και του θανάτου. 
Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγαίνουν από τα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής.

Το έθιμο χάνεται μέσα στους αιώνες, αφού το Παγγαίο ήταν η κατοικία του θεού Διόνυσου.

Ο σύλλογος "Ο Αράπης" συμμετείχε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας
 
Το έθιμο αναβιώνει και φέτος ο  Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νικήσιανης «Ο ΑΡΑΠΗΣ».

«Ο ΑΡΑΠΗΣ» θα πραγματοποιηθεί στην Νικήσιανη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014  και ώρα 12:00.

«Όλοι οι δρόμοι του χωριού θα πλημμυρίσουν από τον ήχο των κουδουνιών και των ντόπιων παραδοσιακών μας τραγουδιών, ολόκληρη η αναβίωση και η κορύφωση του εθίμου διαδραματίζεται στο προαύλιο του σχολείου όπου θα υπάρχουν ντόπια εδέσματα και κρασί από τους παραγωγούς μας. Η μάχη θα φέρει την κάθαρση κι όλος ο κόσμος, θεατές και συμμετέχοντες θα γίνουν ένα στο τέλος αυτής της γιορτής. Καλούμε όλο τον κόσμο να μας τιμήσει με την παρουσία του»  αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.