Εξιχνιάστηκαν 24 αρπαγές τσαντών - διαρρήξεις οχημάτων και 1 απόπειρα στην Καβάλα

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της ληστείας, των διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής – διάθεσης προϊόντων εγκλήματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξιχνιάστηκαν 24 αρπαγές τσαντών - διαρρήξεις οχημάτων και 1 απόπειρα στην Καβάλα

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της ληστείας, των διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής – διάθεσης προϊόντων εγκλήματος

Οι δράστες επέλεγαν τα θύματά τους, περισυνέλεγαν στοιχεία των καθημερινών τους συνηθειών και ακολούθως σχεδίαζαν-διέπρατταν την αρπαγή των τσαντών ή την διάρρηξη των οχημάτων τους

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, είκοσι τέσσερις  αρπαγές τσαντών - διαρρήξεις οχημάτων και μια  απόπειρα, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 15-3-2012 έως 10-3-2014, στην Καβάλα.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 25, 25 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της ληστείας, των διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής – διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από τις έρευνες, διακριβώθηκε ότι οι δύο 25χρονοι ημεδαποί, κατά το χρονικό διάστημα από 15-3-2012 έως 10-3-2014, στην πόλη της Καβάλας, διέπραξαν δώδεκα  αρπαγές τσαντών, ενώ αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν άλλη μια, καθώς και ότι προέβησαν σε δώδεκα  διαρρήξεις Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητων.

Χαρακτηριστικό της δράστης τους ήταν ότι επέλεγαν, ως υποψήφια θύματά τους γυναίκες και αφού περισυνέλεγαν στοιχεία των καθημερινών τους συνηθειών, ακολούθως σχεδίαζαν την αρπαγή των τσαντών ή την διάρρηξη των οχημάτων τους.

Στη συνέχεια είτε προσέγγιζαν τα θύματά τους λίγο πριν εισέλθουν στις οικίες τους και αποσπούσαν αιφνιδιαστικά τις τσάντες τους, είτε προέβαιναν στη διάρρηξη των οχημάτων τους, έξω από σχολεία, όπου τα στάθμευαν, προκειμένου να παραλάβουν η να αφήσουν τα ανήλικα τέκνα τους.

Σε δύο από τις αρπαγές τσαντών οι δράστες, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος των γυναικών.

Κατά τη διάπραξη των παραπάνω αξιόποινων πράξεων αφαίρεσαν συνολικά :
• το χρηματικό ποσό των 13.500 Ευρώ
• 19 κινητά τηλέφωνα
• 2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές
• 3 φωτογραφικές μηχανές
• διάφορα έγγραφα – μικροαντικείμενα

Επίσης, προέκυψε ότι οι δύο δράστες διέθεσαν μέρος από τα αφαιρεθέντα αντικείμενα στον 24χρονο.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, βρέθηκε μέρος από τα κλοπιμαία, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, για να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.