Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών .

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Νευροκοπίου Δράμας σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφάλειας Δράμας και Καβάλας, τέσσερις υποθέσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών και μία απόπειρα, που είχαν διαπραχθεί, την τελευταία εβδομάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας και της Καβάλας.

Συνελήφθησαν , στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Νευροκοπίου, τέσσερις ημεδαπές, ηλικίας 56, 42, 40 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Ειδικότερα, οι τέσσερις δράστιδες, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέβησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Εξοχής Δράμας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έξοδο από την χώρα και προσήχθησαν από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Νευροκοπίου.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι δράστιδες, με διαφορετικές συνθέσεις, την τελευταία εβδομάδα, μετέβησαν στην Δράμα και σε χωριά των Νομών Δράμας και Καβάλας, όπου εξαπάτησαν συνολικά, τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες, αφαιρώντας από αυτές διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλη μία, χωρίς να τα καταφέρουν.

Ειδικότερα, οι δράστιδες, σε τρεις περιπτώσεις, μετέβησαν στις οικίες τριών ηλικιωμένων γυναικών και προσποιούμενες ότι εργάζονται στην Πρόνοια, υπόσχονταν τη χορήγηση επιδόματος, πετυχαίνοντας την εξαπάτηση τους, αποσπώντας συνολικά από αυτές, το χρηματικό ποσό των 1.225 ευρώ.
Σε μία από τις περιπτώσεις, εξαπάτησαν μία 76χρονη ημεδαπή, πουλώντας σε αυτή, δύο σταυρούς, έναντι του χρηματικού ποσού των 20 ευρώ, ισχυριζόμενες ότι προέρχονται από τους Άγιους Τόπους.

Στην κατοχή των δράστιδων βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 825 ευρώ, ενώ κατασχέθηκε επίσης και το Ι.Χ.Ε. στο οποίο επέβαιναν.

Σημειώνεται ότι η 40χρονη έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπή.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από τις αστυνομικές αρχές για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www.hellenicpolice.gr/Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες Συμβουλές) τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για υπερήλικες:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστιμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

Μη πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μη δίνεται πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.

Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).