Ημερίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (video)

Το Σάββατο 12/4 πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Ημερίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΕΔΑΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Στο δορυφορικό συμπόσιο -που έλαβε χώρα στα πλαίσια της Ημερίδας- παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα και η νέα προσέγγιση για τη Χρόνια Κνίδωση, μια από τις πιο συχνές και σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης, με τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών να πλήττονται συχνότερα.

Χρόνια Κνίδωση:
Νέες σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Εαρινής Ημερίδας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πλήθους ιατρών από όλη την Ελλάδα


Η κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι πομφοί και το αγγειοοίδημα, και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης, με τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών να πλήττονται συχνότερα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), η Ομαλιζουμάμπη (Xolair®) της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, εγκρίθηκε ως επιπρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης (ΧΑΚ) σε ενηλίκους και εφήβους (12 ετών και άνω), με ανεπαρκή ανταπόκριση στα αντιισταμινικά. Δεδομένου ότι ο επιπολασμός της χρόνιας κνίδωσης φθάνει σε ποσοστό έως και 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ έως και τα 2/3 αυτών των ασθενών πάσχουν από ΧΑΚ, η έγκριση θεωρείται ως μία σημαντικότατη εξέλιξη.

Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης (ΧΑΚ) παρουσιάστηκαν στην Εαρινή Ημερίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12 Απριλίου, και συγκεκριμένα στο Δορυφορικό Συμπόσιο με τίτλο «Χρόνια Κνίδωση: Νέα Δεδομένα-Νέα Προσέγγιση».

Στο πλαίσιο του Δορυφορικού Συμποσίου, ο κ. Νικόλαος Μήκος, Ιατρός ΕΣΥ Αλλεργιολόγος, Eπιμελητής Α’ στο Αλλεργιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», αναφέρθηκε στην έγκριση της ομαλιζουμάμπης ως μία εξέλιξη που προσφέρει σημαντικές ελπίδες για μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από ΧΑΚ. Η βελτίωση της καθημερινότητας αποτελεί μείζον θέμα για αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα λαμβάνοντας ομαλιζουμάμπη, να ζουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Ο κ. Ν. Μήκος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από το κοινό και επισημάνθηκε η ανάγκη που υπάρχει για νέες θεραπευτικές κατηγορίες για τους ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΚ.

Σε δηλώσεις της η κ. Λεφάκη-Μαντέκου Ιωάννα, Ιατρός ΕΣΥ Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθύντρια Κρατικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των ασθενών με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, η οποία είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και τους οδηγεί πολλές φορές σε πλήρη κοινωνική απομόνωση, καθώς και στους παράγοντες που επηρεάζουν την εν λόγω ασθένεια.