Το 10o Αντάμωμα Ηπειρωτών Aν.Μακεδονίας &Θράκης - Ροδόπη 15 Ιουνίου 2014

Το 10o Αντάμωμα Ηπειρωτών Aν.Μακεδονίας &Θράκης θα γίνει φέτος στην περιοχή της Ροδόπης στις 15 Ιουνίου 2014.

Κάθε χρόνο από το 1996, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης"Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων" συμμετέχει στο ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Ηπειρωτών Αν.Μακεδόνιας & Θράκης που πλαισιώνεται κυρίως από χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και λαϊκών δρωμένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία που αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τιμάται από χιλιάδες επισκέπτες ενώ η εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του συλλόγου για την εξυπηρέτηση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική

Η παράδοση των ανταμωμάτων ως υπαίθρια πανηγύρια ξεκινά από τα παραδοσιακά πανηγύρια στις περιοχές της Ηπείρου από της εποχή της Τουρκοκρατίας όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία.

Στα πιο πολυσύχναστα πανηγύρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.

Οι Ηπειρώτες πιστοί πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκαν στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των περιοχών του τόπου τους. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Το συναντούμε στις Ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης καθώς επίσης και σε αρκετές περιοχές του Ελλαδικού χώρου.

Οι τοπικοί φορείς, ο στρατός, η τροχαία, τα πολιτιστικά σωματεία της περιοχής και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγκάλιασαν από την πρώτη ακόμη διοργάνωση αυτήν την πρωτοβουλία μας συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξή της σε ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα στο blog του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης