ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Τι πρέπει να προσέχουμε

Χρήσιμε συμβουλές για καλές διακοπές χωρίς προβλήματα μας δίνει η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Καλοκαίρι, Ζέστη, Διακοπές!
Η οικονομική κατάσταση βέβαια δε μας αφήνει και πολλά περιθώρια για σχέδια πολυέξοδων διακοπών. Όμως επειδή οι μικροαποδράσεις δεν αποτελούν ακόμα άπιαστο όνειρο οφείλουμε ως καταναλωτές να ενημερωθούμε για τα δικαιώματα που έχουμε ως πελάτες των τουριστικών επιχειρήσεων, ταξιδιωτικών γραφείων, ξενοδοχείων, μέσων μεταφοράς ώστε να απολαύσουμε τις διακοπές μας. Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε;

1. Οργανωμένα ταξίδια: Εάν πρόκειται να κάνετε τις διακοπές σας μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου μην ξεχνάτε να υπογράψετε γραπτή σύμβαση όπου αναφέρονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν την εκδρομή σας (μεταφορικό μέσο, κατηγορία ξενοδοχείων, ξεναγήσεις, το χρηματικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλλετε). Θα ζητήσετε αντίγραφο της σύμβασης που έχετε υπογράψει διότι αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξετε τις αποζημιώσεις αν δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Να θυμάστε ότι ο διοργανωτής ή ο πωλητής του ταξιδιωτικού πακέτου δε μπορεί να απαιτήσει την τελευταία στιγμή επιπλέον χρήματα ή να αλλάξει τους όρους του προσφερόμενου πακέτου διακοπών.

2. Δικαιώματα επιβατών: Με όποιο μέσο ταξιδεύετε έχετε δικαιώματα α) με αεροπλάνο: έχετε δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που με υπαιτιότητα της αεροπορικής εταιρείας αναβληθεί ή ακυρωθεί πτήση σας, χαθούν οι αποσκευές σας ή έχετε πρόβλημα λόγω υπεράριθμων κρατήσεων (overbooking), β) με πλοίο: οι τιμές των εισιτηρίων και το πρόγραμμα των δρομολογίων αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ταξιδιώτες. Επίσης προσέξτε ιδιαίτερα τις κρατήσεις των εισιτηρίων με πλοίο ώστε να πάτε στον προορισμό που επιθυμείτε κι όχι κάπου αλλού. Έχετε το δικαίωμα ακύρωσης του εισιτηρίου σας ακόμα και προ του απόπλου και δικαιούστε σ’αυτήν την περίπτωση επιστροφή του μισού από τον προκαταβληθέντα ναύλο. Τέλος έχετε το δικαίωμα να είστε αποδέκτες σωστής συμπεριφοράς ακόμα και στους χώρους αναχώρησης των πλοίων σύμφωνα με το Χάρτη Υποχρεώσεων που έχουν καταρτίσει οι Οργανισμοί Λιμένα, γ) με λεωφορείο:έχετε το δικαίωμα της ασφαλούς και έγκαιρης μεταφοράς για εσάς και τις αποσκευές σας στον τόπο προορισμού σας. Με όποιο μέσο κι αν ταξιδέψετε να γνωρίζετε ότι στα κυλικεία που λειτουργούν σ’αυτούς τους χώρους οι καφέδες, τα τοστ και τα σάντουιτς είναι σε διατίμηση (1,60€).

3. Χώροι εστίασης:πρέπει να υπάρχει τιμοκατάλογος ο οποίος θα είναι σε ισχύ και ειδικότερα στα εστιατόρια ο κατάλογος να αναγράφει αν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα ή φρέσκα προϊόντα (π.χ. κιμάς κατεψυγμένος, καλαμαράκια κατεψυγμένα), αν χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και αν οι τιμές αφορούν το κιλό ή τη μερίδα. Να αναζητάτε το ειδικό έντυπο παραπόνων που πρέπει να υπάρχει σε εμφανές σημείο του καταστήματος και να μη διστάζετε να το συμπληρώνετε όταν διαπιστώνετε κάποιο πρόβλημα. Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε ευπαθή προϊόντα διατροφής όπως γαλακτοκομικά προϊόντα. Πρέπει τα ψυγεία στα οποία διατηρούνται να είναι σε σκιερό μέρος και να λειτουργούν κανονικά.

4. Οργανωμένες παραλίες: να ζητάμε ενημέρωση για τις παροχές που προσφέρονται με την έκδοση εισιτηρίου για την είσοδο σ’ αυτούς τους χώρους.

5. Κάμπιγκ: ενημερωθείτε για τις παροχές που παρέχονται από την επιχείρηση και αντιστοιχούν στο τίμημα που καλείστε να καταβάλλετε. Θα πρέπει αυτές οι πληροφορίες να σας δοθούν γραπτά.

6. Ξενοδοχεία: πριν κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο ζητείστε να σας στείλουν ενημερωτικά έντυπα με φωτογραφίες των χώρων και των δωματίων με πρωινό, ημιδιατροφή ή όχι κι ότι άλλο στοιχείο θεωρείται απαραίτητο για να κάνετε την επιλογή σας. Σε περίπτωση που κλείσετε δωμάτιο και στείλετε προκαταβολή να το κάνετε μέσω φαξ και να κρατήσετε την ενημέρωση του φαξ ως αποδεικτικό στοιχείο για τις ενέργειές σας. Επίσης να ζητήσετε απόδειξη από το ξενοδοχείο για την προκαταβολή που στείλατε. Προσοχή στις κρατήσεις μέσω ίντερνετ!!

7. Ενοικιαζόμενα δωμάτια: οι τιμές ποικίλλουν γι’ αυτό κάνετε έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε. Καλό θα είναι να επιλέξετε μια επιχείρηση που φέρει το ειδικό σήμα ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα καλύπτει κάποιους βασικούς όρους για τη φιλοξενία τουριστών και ότι έχει άδεια για κάτι τέτοιο.

8. Χρονομεριστική μίσθωση: είναι μια πρόταση διακοπών που προσφέρει δικαιώματα χρήσης ακινήτων με ένα μίσθωμα που έχει μακρά χρονική διάρκεια π.χ. 70 χρόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπογραφή σύμβασης με παρουσία συμβολαιογράφου. Επειδή η πρόταση αυτή μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες καλό θα είναι αν σας ενδιαφέρει μια τέτοια πρόταση διακοπών να κάνετε μια πολύ καλή έρευνα για την εταιρία που σας προτείνει αυτό το μοντέλο και σε καμία περίπτωση να μην υπογράψετε οποιαδήποτε σύμβαση κάτω από συνθήκες πίεσης και χωρίς να μελετήσετε το συμβόλαιο με τη βοήθεια ίσως και ενός δικηγόρου.

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εύχεται σε όλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ένωση Καταναλωτών Καβάλας , Ευγ. Ιορδάνου 32,
τηλ: 2510 223000, e-mail:enoikokav @yahoo.com,
ιστοσελίδα: www.fonikatanaloton.blogspot.com,
facebook: ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ